”Jag tänkte att jag måste hitta på något här”

Mats Bengtsson föll för ett fantastiskt läge och skapade Gamla Systemet – en outlet för kvalitetsinredning i centrala Åhus.

 

Gedigen bakgrund från möbelbranschen

Mats Bengtsson har jobbat inom möbelbranschen i hela sitt liv, bland annat som ansvarig för Kina och Taiwan hos ett stort svenskt möbel- och inredningsföretag. I vanliga fall arbetar han numera som konsult och sammankopplar producenter från hela Asien med europeiska retailkunder.

– Jag ser normalt sett aldrig de fysiska produkterna utan förmedlar tjänster och sitter med i förhandlingar, förklarar han.

”Kunder blir glada”

Under normala omständigheter reser Mats till Asien ungefär tio gånger årligen, men när coronaviruset slog till ledde det till att Mats fick spendera mer tid hemma i Åhus. En dag fick han en idé när han befann sig i centrala Åhus och såg den tomma lokalen som tidigare huserat Systembolaget.

– Jag tänkte att jag måste hitta på något här – för Åhus skull och för min egen skull. Jag hade mina uppdragsgivare färskt i minnet – retail stod i stort sett stilla i stora delar av världen samtidigt som vi faktiskt tillät butiker att ha öppet här i Sverige. Så jag öppnade en outlet med möbler och inredning från grossister och tillverkare med överlager. Kunder blir glada över att kunna köpa möbler och heminredning av bra kvalitet till halva priset, berättar han.

Lockar kunder från sju mils radie

Gamla Systemet startade på prov som en sommarbutik, men när succén var ett faktum bestämde sig Mats för att fortsätta. Tanken är att sortimentet byts till varje säsong – just nu och fram till januari är det höst- och vintersortiment med soffor, sängar och bäddlinnen som gäller. Under mars till maj kommer besökarna frestas av till exempel trädgårdsmöbler och utekrukor – och från midsommar är det åter sommarsortiment i butiken. Erbjudandet är dock alltid detsamma – att vara en riktig outlet – det är alltid (minst) 50% på ordinarie pris.

– Vi säljer bra grejer till riktigt bra priser och lockar besökare från Blekinge, Småland och stora delar av Skåne. Priset är naturligtvis viktigt, men också det faktum att butiken är trevlig att besöka, säger Mats avslutningsvis.

__

Håll utkik på Facebook och Instagram för att ta del av vad som är på gång på Gamla Systemet. Där hittar du också aktuella öppettider.

 

 

Läs mer

Artikel i Kristianstadsbladet: Premiär för outletbutik – ”Jag började planera för en månad sen”

© Copyright - Skåneporten